Personalități multiple ascunse în noi – Slăbănogul și Grăsanul

Nu trebuie să fii bolnav ca să ai înăuntru mai multe personalități relativ autonome. A demonstrat acest lucru Berne, cu analiza tranzacțională, nu insistăm.

O prezentare mai interesantă și mai accesibilă am găsit în cartea Mitul întreprinzătorului, a lui Michael Gerber. Grăsanul și Slăbănogul se luptă pentru control. La fel se luptă în noi cel care vrea să învețe (Studiosul) și cel care nu iubește eforul de a-și depăși limitele (Suficientul).

„Să cercetăm două personalități cu care suntem familiarizați: Grăsanul și Slăbănogul.

V-ați hotărât vreodată sa țineți regim?

Stați în fața televizorului într-o sâmbătă seara privind o cursă de atletism, plin de admirație față de robustețea și agilitatea atleților.

Mâncați un sandviș, al doilea de când v-ați așezat la televizor acum două ore ca să priviți evenimentul.

Vă simțiți leneș în fața imaginilor pline de acțiune de pe ecran și, deodată, cineva se trezește în dumneavoastră și spune: „Ce faci? Uită-te ia tine, ești gras! Nu ești deloc în formă! Fă ceva!”

Ni s-a întâmplat tuturor. Cineva se trezește în interiorul nostru având o imagine cu totul diferită despre cine ar trebui să fim și ce ar trebui să facem. în acest caz, să-l numim Slăbănogul.

Cine este Slăbănogul? Este un tip care folosește cuvinte precum disciplină, exercițiu, organizare. Slăbănogul este neîngăduitor, corcct cu el însuși, perseverent până la detaliu, un tiran vicios.

Slăbănogul detestă grăsanii. Nu poate sta liniștit. Are nevoie să fie mereu în mișcare. Trăiește pentru acțiune.

Slăbănogul tocmai v-a luat în primire. Fiți atenți – lucrurile sunt pe cale să se schimbe.

înainte de a vă da seama, aruncați toate alimentele grase din frigider. Vă cumpărați o nouă pereche de pantofi de sport, haltere și tricouri. Lucrurile sunt pe cale să se schimbe pe-aici. Aveți un nou avânt în viață. Vă planificați noul regim fizic: vă sculați la cinci, alergați cinci kilometri, faceți un duș*rece la ora șase, luați micul dejun cu pâine integrală prăjită, cafea neagră și o jumătate de grepfrut, apoi vă urcați pe bicicletă ca să mergeți la serviciu, vă întoarceți pe la șapte seara, mai alergați trei kilometri și vă culcați la zece – lumea este deja altfel pentru dumneavoastră!

Și chiar ați câștigat! Luni seara ați dat jos un kilogram. Adormiți visând că veți câștiga maratonul de la Boston, De ce nu? Așa merg lucrurile, este doar o chestiune de timp.

Marți seara vă urcați din nou pe cântar. Ați dat jos încă jumătate de kilogram. Sunteți de-a dreptul incredibil! Splendid! O mașină zveltă.

Miercuri sunteți demn de toate laudele. Munciți în plus o oră dimineața și o oră seara.

Sunteți nerăbdător să vă urcați din nou pe cântar. Vă dezbrăcați la piele tremurând în baie și sunteți plin de speranță la ceea ce vă va arăta cântarul. Vă urcați ușor pe el și priviți în jos. Și ce vedeți … nimic nu vedeți. N-ați dat jos nici măcar un gram. Aveți exact aceeași greutate ca și marți. Descurajarea vi se strecoară în suflet, începeți să simțiți un slab resentiment. „După toată munca asta! După atâta transpirat și după atâtea eforturi! Și totul la ce bun? Nu-i cinstit.” Dar lăsați deoparte supărarea. în fond, și mâine este o zi. Mergeți la culcare promițându-vă să munciți și mai mult joi. Dar ceva s-a schimbat.
Nu veți ști ce s-a schimbat până joi dimineața.
Plouă.
în casă este cald.
Ceva nu-i la fel.
Ce este?
Un minut sau două nu-i dați de capăt.
Iar apoi vă dați seama: altcineva s~a instalat în trupul dumneavoastră.
Este Grăsanul!
Iată-1 înapoi!
Și nu vrea să plece.
De fapt, nici nu vrea să se dea jos din pat. Este frig afară. „Să  alerg? Glumești!”

Grăsanului nu-i place să facă nimic. Singurul exercițiu de care ar putea fi interesat ar fi acela de a mânca!
Și deodată sunteți cu mintea la frigider – chiar în interiorul frigiderului – în toată bucătăria!
Mâncarea este acum de cel mai mare interes pentru dumneavoastră. Maratonul s-a evaporat; mașina zveltă asemenea; tricourile, halterele și pantofii de sport au dispărut și ele.
Grăsanul le-a luat locul. El face jocul acum.
Ni se întâmplă tuturor, mereu și mereu. Am fost induși în eroare gândind că suntem într-adevăr acea persoană.
Iar când Slăbănogul se hotărăște să schimbe lucrurile, cred că ,de fapt, eu însumi am luat această decizie.
Iar când Grăsanul se trezește și întoarce lucrurile cum au fost, cred de asemenea, că eu însumi am luat această decizie.
Dar nu-i așa. Noi am luat decizia.
Slăbănogul și Grăsanul sunt două personalități total diferite, cu necesități diferite, interese diferite și stiluri de viață diferite.

De aceea nu se plac unul pe altul. Fiecare vrea lucruri total diferite.

Problema este că atunci când intrați în pielea Slăbănogului sunteți acaparat în totalitate de necesitățile lui, interesele lui, stilul lui de viață.

Iar apoi ceva se întâmplă – cântarul vă dezamăgește, vremea se răcește, cineva vă oferă un sandviș cu șuncă.

în acel moment Grăsanul, care-și aștepta rândul în culise, vă captează atenția. Preia controlul.

Vă ia în stăpânire din nou.

Cu alte cuvinte, atunci când sunteți Slăbănogul faceți mereu promisiuni pe care Grăsanul ar trebui să le îndeplinească.

Iar când sunteți Grăsanul faceți mereu promisiuni pe care Slăbănogul ar trebui să le îndeplinească.

Mai este de mirare că este atât de greu să ne ținem promisiunile față de noi înșine?

Nu este vorba că nu suntem hotărâți sau că nu ne putem baza pe noi înșine; este vorba că fiecare dintre noi reunește o serie de personalități diferite, fiecare cu propriile ei interese și cu modul său de a face lucrurile. Cerând uneia dintre personalități să țină cont de alta dintre cele multe înseamnă să stârnim o bătălie sau chiar un adevărat război.

Oricine care a trăit vreodată conflictul dintre Grăsan și Slăbănog (oare nu ni s-a întâmplat tuturor?) știe despre ce vorbesc. Nu poți să fii în același timp și unul și altul; unul dintre ei trebuie să piardă. Și amândoi știu asta.” (Mitul întreprinzătorului, p 23-26)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *